Şube Başvurusu

Adres:

Mahmutbey Mahallesi 2414 Sokak No:5 D:7 İstoç Tepe Plaza
Bağcılar / İSTANBUL

E-Posta:

info@sigortatower.com
Sigorta Tower

Şube Başvuru Formu

    SİGORTA NEDİR?

    Belirli bir ücretin(prim) sigortalı tarafından ödenmesi karşılığında, öngörülmüş bir riskin gerçekleşmesine bağlı kaybın parasal olarak sigortacı tarafından karşılanmasını taahhüt eden sözleşmedir.

    SİGORTACILIK NEDİR?

    Sigorta sözleşmesi, sigorta yapılması için hukuken gerekli sözleşmedir. Sigorta şirketi, sigorta işlerinin yönetilmesi, işletilmesi, satışı ile ilgilenen şirkettir. Sigortacılık, bu işlerle ilgilenen meslektir.

    SİGORTACI NEDİR?

    Sigortacı, sigortacılık alanında yasal olarak faaliyette bulunan, sigorta ile ilgili işlemleri yapan, poliçe ile ilgili tüm sorunlarda müşterilerine destek sağlayan kişilerdir. Sigortacı, sigortalıyı koruma yükümlülüğüne sahiptir.

    SİGORTALI NEDİR?

    Sigortalı, belirli bir konuda belirli bir prim karşılığı kendini güvence altına almış kişidir.

    SİGORTA ŞUBELİĞİ NEDİR?

    Sigorta şubesi, sigorta acentelerine şubelik almış olduğu sigorta acentesine bağlı çalışan ve sigorta sözleşmesine aracılık eden işletmelerdir. Sigorta şubeleri ana sigorta acentelerine doğrudan bağlıdır ve onlar adına tüm ürünlerinin tanıtımını ve pazarlamasını yapmaya yetkililerdir.

    SİGORTA ACENTELİĞİ NEDİR?

    • Sigorta şirketleri adına ve hesabına aracılık eden ve bunu meslek haline getirmiş, sigorta sözleşmelerinin başından sonuna tüm işlemleri gerçekleştiren ve tazminat ödemesinde yardımcı olan kişidir.
    • Sigorta Şubeliği ve Sigorta Acenteliği Arasındaki Farklar Nelerdir?
    • Sigorta Şubesi açtığınız an itibariyle daha fazla sigorta şirketi seçeneğine sahip olacağınız için müşterinizi kaybetme oranınız düşecektir.
    • Sigorta acentesinde de birçok farklı firmayla çalışabilirsiniz fakat tüm firmalarla ayrı ayrı anlaşıp ayrı ayrı teminat ödemeniz gerekecektir.
    • Sigorta acenteliğinde rekabet edeceğiniz firma sayısı fazladır.
    • Tek bir markanın veya teminat ödeyip diğer markaların acentesi olacağınız için karlı bir yatırım olmayacaktır.
    • Üstteki maddelerin yanında vergi ve maliyet oranları da Sigorta Şubeliği daha avantajlıdır.
    • Acenteler Sigorta Şubesi Açabilirler mi?
    • Acenteler, merkez şubeleri dışında başka bir şube açabilirler.
    • Sigorta acenteleri şubeleri şube olduğunu belirtmek şartıyla bağlı oldukları sigorta şirketlerinin isimlerini alabilir.
    • Acente şubeleri unvanlarında “sigorta aracılığı” veya “sigorta acenteliği” ifadelerinden herhangi birisini kullanabilir.
    • Acenteler acentecilik mevzuatına aykırı olmamak şartıyla unvanlarında ek ifadeler de kullanabilir.

    SİGORTACI NASIL OLUNUR?

    Sigorta sektöründe verimlilik ve karlılık oranını en kısa sürede yakalayabilmek için yapmanız gereken en başta doğru karar vermek.

    1. Sigortacı olmak istiyorsanız, bu işin iki yolu var. Birincisi tüm gereklilikleri yerine getirerek resmi bir şekilde sektörde yerini almak, ikincisi de tali acente! şeklinde çevrede bu işi yapan acenteler üzerinden işlemleri yaparak ortaya çıkan komisyon üzerinden pay almak… Bu yazıda konumuz zaten işin resmiyete uygun olması gerektiği şekilde nasıl yapılacağı.
    2. Sigortacılığı resmi bir şekilde yapmak için iki alternatifiniz var. Şahıs acentesi olarak kendi şirketinizi oluşturmak veya sektörde faaliyet gösteren bir acentenin şubesi olmak. Şahıs acentesi nasıl olunur, bu da konumuzun dışında.
    3. Resmi Sigorta Şubeliği olarak faaliyet göstermek istediğinizde seçeceğiniz acenteyle ilgili dikkat etmeniz gereken pek çok husus var. Sektörde faaliyet gösteren irili ufaklı pek çok acente şubeleri olmanızı sizlere teklif edecektir.
    4. Acente bünyesinde kaç tane şirket var. Şube olmanızın amacı zaten en baştan itibaren pek çok sigorta şirketinin sistemine erişebilmek. Bu amaçla yola çıktığınızda 3, 5, 10, 15 tane acenteliği olan acenteler yerine sektörün en büyük acentesinin şubesi olmanızın daha mantıklı ve ticari açıdan daha verimli olacağını herhalde söylememize gerek yok.
    5. Yaptığınız araştırmalar sonucunda şirket sayısı en yüksek olan acenteyi arayıp bulduğunuzu düşünüyorsunuz… Gerçekten öyle mi? Ne yazık ki öyle olmayabilir. Sektörde büyük acente olduğunu lanse eden pek çok acente ne yazık ki sizlere sundukları şirketleri, tali bir şekilde diğer acenteler üzerinden yazılımlar vasıtasıyla toplamaktalar. Yani, siz aslında 10 tane şirketle sözleşmesi olan bir acentenin şubesi olursunuz, ancak bu acente size 5 tane daha tanıdığı diğer acentelere ait şirketlerin sistemlerini de sunabilir. Başlangıçta güzel, ancak işin içine girdiğinizde büyümenizi engelleyen olumsuz bir durum bu…
    6. Şubesi olduğunuz acente size ne kadar destek sağlayabilecek? Şubenizin kuruluş işlemlerini yapıp sen yoluna, ben yoluma mı diyecek yoksa her an yanınızda mı olacak. Acentenin bir destek ekibi var mı? İhtiyacınız olduğunda hızlı bir şekilde size geri dönüş oluyor mu? Sigorta şirketlerinden istediğiniz teminatları doğru bir şekilde temin edebiliyorlar mı?
    7. Şubesi olduğunuz acenteyle hangi komisyon oranıyla çalışacaksınız? En baştan net bir şekilde belirlenmesi gereken husus… “Hele bir başlayalım, o iş kolay…” diyenden uzak durun.
    8. Şubesi olduğunuz acente hak ettiğiniz komisyonu eksiksiz ve zamanında size ödeyebilecek mi? Bir ay boyunca yoğun bir şekilde çalışıp belli bir tutarda komisyonu kazandınız. Ve bunu alacağınız günü iple çekiyorsunuz. Ancak o gün geldiğinde acente size çeşitli bahanelerle ödemenin diğer aya yapılacağını söylüyorsa bu noktada büyük bir sıkıntı vardır.
    9. Belki de tüm bunların sonundaki en önemli konu; Şubeliğinizle ilgili bir sözleşmeniz olacak mı? Sektörde sigortacı ile sigortalı arasındaki en önemli unsur güvendir. Bu güven unsuru acente ile şubesi arasında da oluşmalıdır. Karşılıklı ve sağlıklı bir güven unsurunun yerini hiçbir sözleşme tutamaz. Ancak, buna rağmen yazılı ve imza altına alınmış bir sözleşmenin olması elinizi güçlendirir. Karşılıklı olarak hak ve sorumlulukların ortaya konduğu, “şeffaf” hazırlanmış bir sözleşme sizi koruyacaktır.

    KİMLER SİGORTA ŞUBESİ AÇABİLİR?

    Sigorta acente şubesi açmak için öncelikle müdürlük vasfınızın olması gerekiyor ? Ne demek bu müdürlük vasfı ; sigorta sektöründe minimum 1.5 yıllık çalışmış olmak ve 4 yıllık üniversitelerden yada 2 yıllık bankacılık ve sigortacılık bölümlerinden mezun olmak gerekmektedir.

    SİGORTA ACENTESİ BAYİLİĞİ VEYA ŞUBESİ OLMAK NEDİR?

    Sigorta acentesi açmak ile sigorta acentesi şubesi olmak çok farklı durumlardır. Sigorta acentesi açmak için doğrudan sigorta şirketleri ile acentelik sözleşmesi yapmanız ve poliçe kesebilmeniz için teminat mektubu vermeniz gerekebiliyor. Ancak sigorta acentesi şubesi olursanız, bu durumda bu gibi durumlarla karşı karşıya kalmayabiliyorsunuz. Yeni açılacak bir sigorta acentesi için sigorta şirketleri acentelik verme konusunda çekingen davranabiliyor.

    Sigorta acentesi şubesi olabilmeniz için çoklu sigorta acenteliği olan yerler ile bayilik veya şube için iletişime geçmeniz gerekmektedir. Bu durumda, sigorta şirketleri ile bağlantı kurmadan doğrudan poliçe kesebilirsiniz. Şunu da vurgulamakta fayda var: Bayilik veren bazı sigorta acenteleri yine teminat mektubu isteyebilmektedir. Resmi şubelik için SEGEM belgenizin olması gerekiyor.

    SİGORTA ACENTE ŞUBELİĞİ NASIL ALINIR?

    Şube açarak teşkilatlanacak acentelerin merkezi için en az 300.000.Tl ve her bir şube için en az 25.000.-TL sermayeye sahip olmaları ve ticaret sicil kayıtlarında sermayeyi tescil ettirme zorunluluğu olup firma türüne göre EK-7 veya Ek-8 sermaye bilgilerinin Mali Müşavir onaylı olarak sunulması gerekmektedir.

    Şube açarak teşkilatlanacak tüzel kişi acentelerde genel müdür ve genel müdür yardımcısının, gerçek kişi acentelerde ise ticari mümessil veya ticari vekil olarak Ticaret Siciline tescili zorunludur.

    Genel müdür ve genel müdür yardımcılarının Ticaret Sicilde tescil işlemi gerçekleştirildikten sonra Genel müdür, genel müdür yardımcısı, müdür ve teknik personel kayıtlarını yaptırmak için şube organizasyon şeması ve Form A-B’ler doldurularak Odamıza dilekçe ile başvuru yapılması gerekmektedir.

    Tescil ettirilen her şubenin Asgari Fiziki Şartlar Tetkiki için Odaya başvurularak Oda Tetkik Raporu talep edilmelidir.

    Her şube için müdür ve teknik personel bulundurulma zorunluluğu vardır.

    Bir kişi sadece bir sigorta acentesinde genel müdür, genel müdür yardımcısı, şube müdürü ve teknik personel olarak görevlendirilebilir. Genel müdür, genel müdür yardımcısı, şube müdürü ve teknik personelin ikametgâhı, merkez ve/veya şubenin bulunduğu il sınırları içinde olmalıdır. Olağan iş akışını etkilemeyecek makul mesafeler de il sınırları kapsamında değerlendirilebilir.

    SİGORTA ŞUBELİĞİ ALMAK İÇİN TEMEL ŞARTLAR NEDİR ?

    Sigorta acentesi şubesi olmanız için belli başlı şartlar vardır. Onlardan bazıları şunlar;

    SEGEM BELGESİ

    Sigorta sektöründe teknik personel olarak çalışmak isteyen kişilerden istenilen belge. Ayrıca 1.5 yıl sigorta sektöründe deneyim kazandıktan sonra acente açmak isteyen kişilerin bulundurması gereken belgelerin başında gelmektedir.

    ŞUBELİK İÇİN GEREKLİ BÜTÇE

    Sigorta şubesi açmak, normal bir çiğköfte dükkanını açmaktan farksız değil. Ofis ve malzemeler için masraf. Şubelik alacağınız sigorta acentesine ödenen ücretleri hesaplarsanız ortaya 40.000 tl gibi bir bütçe çıkıyor

    1.5 YILLIK SİGORTACILIK TECRÜBESİ

    Sigorta şubesi açmak için teknik müdür olmanız gerekiyor bunun için ise 1.5 yıl sigorta sektöründe çalışmış olmanız gerekiyor.

    MEZUNİYET

    Sigorta acentesi yada şubesi açmak için Mezuniyet şartları şöyledir; 2 yıllık sigortacılık okumanız ardından 1.5 deneyimli olmanız gerekiyor.

    4 yıllık bankacılık ve sigortacılık bölümü mezunu olursanız deneyim şartı yok

    4 yıllık herhangi bir bölümden mezun olsanız dahi 1.5 yıllık mesleki deneyim şartı aranmaktadır.

    SİGORTA ŞUBESİ İÇİN KOMİSYON VE KAR ORANLARI NELERDİR?

    Sigorta şubeliği veren sigorta acentelerinin komisyon oranları farklılık gösterebilir, ancak ortalama her poliçeden %60 ile %70 komisyon oranları bulunmaktadır. Tam olarak açıklık getirmek gerekirse bir sağlık sigortası özelinden el alırsak 2000 tl lik bir sağlık sigortasının acenteye komisyon oranı %20 – 25 arasıdır yani bayilik veren sigorta acentesi sigorta şirketinden 500 tl bir komisyon alır. Bu 500 tllik komisyonun %70 i yani 350 Tl si size ait olur.

    SİGORTA ACENTELİĞİ İÇİN NASIL BAŞVURU YAPILIR?

    Sigorta acenteliği nasıl alırım? Sigorta acenteliği almak için gerekli şartları yerine getirenler Türkiye Odalar Borsalar Birliği’nin (TOBB) Sigortacılık birimine başvuru yaparak levha kaydı yaptırdıktan sonra levhaya kaydı olanlar sigorta şirketleri ile sözleşme yaparak acentelik faaliyetlere başlayabilir

    KİMLE SİGORTA ACENTESİ AÇABİLİR?

    Öncelikle kimler sigorta acentesi açabilir, bu kişilere bir göz atalım.

    • Herhangi bir üniversitenin sigortacılıkla ilgili bölümlerinden mezun olmanız gerekiyor. Sadece mezun olmak yetmiyor. Mesleki deneyim süresinin tamamlanması da gerekiyor.
    • Doğrudan 4 yıllık sigortacılık bölümünden mezunsanız, mesleki deneyim süresini tamamlamanız şart değil.
    • Üniversitenin sigortacılıkla ilgili 2 yıllık fakültelerinden mezunsanız, 2 yıl mesleki deneyim süresini tamamlamanız şarttır.
    • 4 yıllık yüksek öğretim kurumundan mezun olmanız durumunda ise 1 yıl 6 ay mesleki deneyim süresini tamamlamanız gerekmektedir.

    Şimdi dilerseniz, diğer sigorta acentesi açma şartlarına bakalım.

    • Türkiye’de yerleşik olmanız gerekmektedir.
    • 4 yıllık fakülte mezunu olmanız ya da 2 yıllık pazarlama, risk yönetimi veya sigortacılık bölümlerinden mezun olmanız şarttır.
    • İşletmeyi kuracak olan kişinin teknik personel unvanına sahip olması gerekiyor.
    • Ticari sicilin kesinlikle temiz olması gerekmektedir.
    • En az 25.000 TL’lik malvarlığına sahip olmanız gerekmektedir.
    • SEGEM belgesi şarttır.
    • Mesleki deneyim süresinin tamamlanması gerekmektedir.

    SİGORTA ACENTELİĞİ NASIL AÇILIR?

    SİGORTA ACENTESİ AÇMAK İÇİN NELER GEREKLİ, SİGORTA ACENTESİ NASIL AÇILIR?

    • Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı tarafından yayınlanan ve 22 Nisan 2014 tarihi itibariyle birtakım değişikliklere gidilerek resmi işlemlerin farklılık gösterdiği Sigorta Acenteleri Yönetmeliği’ni okuyup, sigorta acentesi açma şartlarının detaylarına da hakim olmak başlangıç için işinizi kolaylaştırıp, yükümlülükleri yerine getirmenizi sağlayacak
    • Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı tarafından verilen uygunluk belgesi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne acentelik için yapacağınız başvuru, levha kayıt işlemleri gibi resmi süreç başvurularını gerçekleştirip onaylarını edinmek ikinci adım.
    • Türkiye’de yerleşik olmak, medeni hakları kullanma ehliyetine sahip olmak, belirli suçlardan hüküm giymemiş veya ceza almamış olmak, önceki ticari faaliyetlerinde iflas etmemiş ve konkordato ilan etmemiş olmak ve tabii teknik personel vasıflarına sahip olmak gibi şartları sağlamak.
    • Beyan edilecek mal varlıklarının değeri 25 bin liradan az olmaması işin ekonomik kısmı. Acenteler mesleki faaliyetleri nedeniyle verebilecekleri zararlardan sorumlu olacak, mevzuata aykırı olmamak şartıyla unvanlarında ilave ifadeler de kullanabilecek, sigorta ve emeklilik şirketleri durumlarını, yönetmeliğin yayımlandığı tarihten itibaren 6 ay içinde bu yönetmelik hükümlerine uygun hale getirecek.
    • Şahıs acentesi sahipleri ve limited şirket müdürleri için 2 yıl olan tecrübe süresi yerine artık 1 buçuk yıl yeterli görülürken; teknik personel deneyim süresindeyse lise-dengi okul ve ön lisans programlarından mezun olanlar için 6 ay aranıyor. Ayrıca 4 yıllık okul mezunları için ise tecrübe süresi artık aranmıyor.

    SİGORTA ACENTELİĞİ İÇİN GEREKLİ ŞARTLAR NELERDİR?

    T.C. vatandaşı olmak ve Türkiye’de yaşamak.

    Haklarını kullanabilmek için akıl bedensel sağlamlığa sahip olmak.

    Kanunda belirlenmiş olan suçlardan dolayı hüküm giymemiş olmak.

    İflas etmemiş olmak.

    Sigorta Acenteleri Yönetmeliği içerisinde bulunan sigorta acentesi açma koşullarını ve şartları yerine getirilmelidir.

    Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı tarafından verilen uygunluk belgesi alınmalıdır.

    Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne acentelik için yapılacak başvuru, levha kayıt işlemleri gibi resmi süreç başvuruları yapılmalı ve onaylar alınmalıdır.

    Türkiye’de yerleşik olunmalı, medeni hakları kullanma ehliyetine sahip olunmalı, hüküm giymemiş ve ceza alınmamış olmalı, daha önceden olan ticari işlerinde iflas etmemiş ve konkordato ilan etmemiş olmalı ve teknik personel vasıflarına sahip olmalıdır.

    Beyan edilecek mal varlığı 2020 yılı için 50.000 TL’den az olmaması gereklidir.

    Acenteler acentecilik mevzuatına aykırı olmamak şartıyla unvanlarında ek ifadeler kullanabilme hakkına sahiptirler.

    Acenteler sigorta ve emeklilik şirketlerinde veya yönetmeliklerde meydana gelen değişiklikleri en geç 6 ay içinde yeniden düzenlemelidirler.

    Eğitim süreci olarak gerçek kişi acentesi sahipleri ve limited şirket müdürleri için 1.5 yıl, teknik personel deneyim süresinde ise lise-dengi okul ve ön lisans programlarından mezun olanlar için 6 ay aranır.

    Sigorta acentesi açmak isteyen tüzel kişilerden istenen belgeler şunlardır:

    •  Ticaret Sicil Gazetesi
    • Ticaret sicili tasdiknamesi
    • Şirket ana sözleşmesi
    • Vergi levhası sureti
    • İflas konkordato belgesi aslı
    • Asıl ve ıslak imzalı taahhütname
    • Aslı ve ıslak imzalı bilgi formu
    • Sigorta şirketleri ile yapılan sözleşme sureti
    • İmza sirküleri fotokopisi
    • İletişim bilgiler

    Sigorta acentesi açmak isteyen gerçek kişilerden istenen belgeler şunlardır:

    •  Nüfus cüzdanı sureti
    • İkamet belgesi aslı
    • Vesikalık fotoğraf
    • Ticaret sicili gazetesi
    • Diploma sureti
    • Mesleki sorumluluk sigortası suresi
    • Yabancı dil belgesi
    • Sigorta şirketleri ile yapılan sözleşme
    • Ticaret sicili tasdiknamesi
    • Taahhütname
    • İletişim bilgileridir

    SİGORTA ACENTESİ İÇİN KOMİSYON VE KAR ORANLARI NELERDİR?

    Gün geçtikçe sigorta sektörü büyümektedir. Ülkemizde 20.000’den fazla sigorta acentesi faaliyet göstermektedir. Bu işletmelerde ise yaklaşık 65.000 kişi istihdam edilmektedir. Sigorta şirketlerine bakacak olursak ülkemizde 40’a yakın sigorta şirketinin faaliyet gösterdiğini görmekteyiz. Sektörel karın ise 1 milyar TL olduğu düşünüldüğünde ülkemizde sigorta sektörünün karlı olduğunu ifade edebiliriz.

    Peki ama bireysel bir sigorta acentesi açmak karlı mıdır? Ne kadar kazandırır? Kar marjı 2021 yılında ne olmuştur?

    Sigorta acentesi kar marjı 2021 yılında sigorta türlerine göre değişkenlik göstermektedir. Kar marjının %9 ile %17 arasında değiştiğini ifade edebiliriz. Örneğin, 1.000 TL’lik bir trafik sigortası işlemi yaptığınızda kazancınız 90 TL ile 170 TL arasında değişkenlik gösterecektir.

    Bir sigorta acentesi açtığınızda aylık kazancınız, acentenize çekeceğiniz müşteri sayısına göre değişkenlik gösterecektir. Günlük ortalama 4-5 müşteri çekmeniz durumunda aylık kazancınız tüm giderlerinizi düştüğünde en az 20.000 TL civarında olacaktır. Burada önemli olan husus, acentenize ne kadar müşteri çekebileceğinizdir. Bu nedenle, acentenizi ve hizmetlerinizi anlatacak ve pazarlama yapacak 1-2 kişiyi istihdam edebilmeniz oldukça önemli ve değerli olacaktır.

    Sigorta şubeliği almak mı sigorta acenteliği açmak mı daha avantajlı?

    Oturmuş bir sigorta acentesi olabilmek yıllar alır ve kısa vadede kazanç getirmeyebilir. Acentelik aslında uzun vadede karlı bir yatırımdır. Fakat her yatırımcının bu kadar büyük yatırım için getiri elde etmeden yıllarca beklemeye dayanma gücü yoktur. Ayrıca, sigorta şirketleri acenteliklerini herkese vermek istemezler. Acentelerinin sigortacılık konusunda deneyimli ve güçlü kişiler olmalarını isterler. Sonuç olarak ilk etapta acente açmak kolay bir iş değildir. Eğer kısa vadede getiri elde edilmek isteniyorsa şubelik almak daha avantajlı olarak görülmektedir. Belki bu şekilde sigorta sektörüne girilip belirli deneyim ve güç kazandıktan sonra acentelik açılabilir. Böylece uzun vadede karlı bir yatırım yapılmış olur.

    TEKNİK MÜDÜR OLMA ŞARTLARI NELERDİR?

    SEGEM Belgesi

    Eğitim Şartı

    • Lisans mezunları » 18 ay sektör tecrübesi
    • Bankacılık ve Sigortacılık Meslek Yüksek Okulu Mezunları » 2 yıl sektör tecrübesi
    • Bankacılık ve Sigortacılık veya Aktüerya 4 yıllık Fakülte Mezunları » Tecrübe aranmaz
    • Sektör Tecrübesi (SEGEM Belgesi aldıktan sonraki tecrübeler geçerlidir.)
    • Lisans mezunları » 18 ay sektör tecrübesi
    • Bankacılık ve Sigortacılık Meslek Yüksek Okulu Mezunları » 2 yıl sektör tecrübesi
    • Bankacılık ve Sigortacılık veya Aktüerya 4 yıllık Fakülte Mezunları » Tecrübe aranmaz
    • Sabıka kaydı bulunmamak
    • İflas ve konkordato ilan etmemek
    • Şube adresinin bulunduğu ilde (veya yakınında) ikamet etmek

    TEKNİK PERSONEL OLMA ŞARTLARI NELERDİR?

    SEGEM BELGESİ EĞİTİM ŞARTI

    • Lise veya dengi okul » 1 yıl sektör tecrübesi
    • Lise veya dengi okul (müfredatında sigortacılıkla ilgili konulara yer verilen lise dengi mesleki ve teknik eğitim okulları) » 6 ay sektör tecrübesi
    • Lise veya dengi okul (teknik personel kamu istihdam programı) » 6 ay sektör tecrübesi
    • Yüksekokul (2 yıllık) » 6 ay sektör tecrübesi
    • Yüksekokul (2 yıllık) (sigortacılıkla ilgili bölümler) » Tecrübe aranmaz
    • 4 yıllık üniversite lisans bölümleri » Tecrübe aranmaz
    • Sektör Tecrübesi (SEGEM Belgesi aldıktan sonraki tecrübeler geçerlidir.)
    • Lisans mezunları » 18 ay sektör tecrübesi
    • Bankacılık ve Sigortacılık Meslek Yüksek Okulu Mezunları » 2 yıl sektör tecrübesi
    • Bankacılık ve Sigortacılık veya Aktüerya 4 yıllık Fakülte Mezunları » Tecrübe aranmaz
    • Sabıka kaydı bulunmamak
    • İflas ve konkordato ilan etmemek
    • Şube adresinin bulunduğu ilde (veya yakınında) ikamet etmek

    SEGEM BELGESİ NEDİR NASIL ALINIR?

    SEGEM SERTİFİKASI NE DEMEKTİR

    Sigortacılık Eğitim Merkezinin düzenlemiş olduğu teknik personel sınavını kazananların sahip olduğu sertifikadır. İlk olarak Sigortacılık Eğitim Merkezi’nin düzenlediği eğitimi almak gerekir. Eğitim sonrasında SEGEM sınavına girmek ve başarılı olmak gerekir. Şube Müdürünün SEGEM sertifikası olmalıdır

    SEGEM BELGESİNİN ÖNEMİ NEDİR?

    Sadece bankacılık ve sigortacılık sektöründe çalışanlar için faydalı olabilecek bir belgedir. Sigorta Genel Merkezi tarafından belirli zamanlarda yapılan sınavlarda başarılı olan kişiler bu belgeyi alabilirler. Sigortacılık sektöründe çalışacak olan kişilerde mutlaka olması gereken ve aranılan bir belgedir türüdür. Acente çalışanının poliçe üzerine atacağı imzanın yasal olarak geçerli sayılabilmesi için SEGEM belgesine sahip olması gereklidir.

    • Sigorta acentesi açmak
    • Teknik personel olarak çalışmak ,(banka, acente vb. kurular)
    • Sigorta eksperi olmak
    • Aktüer olmak
    • Broker olmak

    SEGEM BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

    http://www.segem.org Sitesinden başvuru yapabilirsiniz.

    SEGEM SINAVINA NASIL ÇALIŞILIR?

    1. Orta zorlukta olmasına rağmen sınavı ciddiye alın.
    2. Segem Akademi sistemindeki videoları sakin kafayla acele etmeden izleyin, notlar alın
    3. Segem Örnek Soruları ve daha önce yayınlamış bulunan soruları alıp birkaç defa çözün.
    4. Örnek sorular güncelliğini kaybetmiş olabileceğinden, ilgili mevzuatı da TSB web sayfasından en güncel haliyle inceleyin.
    5. Sigortacılığın teknik terimleri olan ve sigortacıların da pek çoğunun bilmediği terimleri mutlaka ezberleyin. Altı üstü 5-10 kelimedir.
    6. Teknik Personel, Acente Müdürü, Genel Müdür gibi, Sigorta Acenteleri Yönetmeliği Ek-1 dökümanını tablo halinde ezberleyin.
    7. Sınavda net bir şekilde bildiğiniz soruları yapıp, hiçbir fikrinizin olmadığı sorularda da, cevapladığınız sorulardaki en az seçtiğiniz şıkkı tespit edip boş bıraktığınız tüm sorulara bu şıkkı işaretleyin.

    Tüm bunları uyguladığınızda sınavı kazandığınızı göreceksinizdir.

    Buna rağmen girdiğiniz sınavı kazanamadıysanız, işin biraz da uygulama tarafına girip bir acentede işin mantığını kavrayın. Uygulama tarafını görün, sistemlerin, tekliflerin, poliçelerin dünyasına girin. Bu şekilde bir staj benzeri çalışmayla birlikte bir sonraki sınava tekrar hazırlanırsanız bu sefer tamamdır.

    SİGORTACILIK NEDEN ÖNEMLİDİR?

    Sigorta yaptırmanız hem canınızın hem de malınızın güvenliğini bir noktada koruma altına almanız anlamını taşır. Karşı karşıya kalabileceğiniz risk alanlarına bağlı olarak farklı kategorilerde sigorta çeşitleri bulunmaktadır. Sağlığınız için değişiklik gösterebilen teminatlarda sağlık sigortaları, eviniz ya da eşyalarınız için konut sigortası, aracınızı güvence altına alan kasko veya trafik sigortası ile farklı risklere karşı önleminizi en başında alabilirsiniz.

    Sigorta sayesinde hiç beklemediğiniz bir anda karşılaşabileceğiniz giderleri hayatınızdan çıkarabilirsiniz. Anlaşmaya varacağınız poliçenize göre, pek çok masraftan kurtulabilir ya da masrafın sadece bir bölümünü ödeyerek bütçenizi koruyabilirsiniz. Sigortanız sayesinde herhangi bir kayıp yaşamadan güvencenizi alarak, içiniz rahat bir şekilde yaşayabilirsiniz. İhtiyaçlarınıza karşılık verecek sigortalarla geleceğinizi güvence altına alabilirsiniz.

    SİGORTA ŞUBELİĞİ DEVREDİLİR Mİ?

    SİGORTA ACENTELİĞİ DEVREDİLİR Mİ?

    Acentelik yetkilerinin verilmesi

    MADDE 14 – (1) Acentelik yetkisi sigorta şirketlerince hususi bir vekâletnameyle verilir. Bu yetkiler acenteler tarafından başka acentelere veya kişilere devredilmez. Acentelik yetkisi verilen vekâletnamelerde faaliyette bulunulacak sigorta dalları ve bu dallar kapsamında tanınacak yetkiler belirtilir. Vekâletnameler usulü dairesinde tescil ve ilan ettirilir. Acentelik yetkilerinin kapsam ve sınırında yapılacak değişiklikler ile bu yetkilerin kısmen veya tamamen kaldırılması da aynı merasime tabidir.

    (2) Sigorta şirketleri, birinci fıkrada belirtilen hususları, tescil ve ilanı müteakip onbeş iş günü içinde, Levhaya işlenmek üzere TOBB’a bildirir. Sigorta şirketleri tarafından acentelik yetkisi verilen Levhaya kayıtlı acenteler, bu yetkinin kapsam ve sınırı belirtilmek suretiyle elektronik ortama işlenir. Bu konulardaki gerekli bilgi işlem programı TOBB tarafından oluşturulur.

    (3) Sigorta şirketleri tarafından Levha kaydı bulunmayanlara acentelik yetkisi verilmez ve bunlarla acentelik sözleşmesi yapılamaz. Acentelik sözleşmesinin tesciline ilişkin işlemlerde Levha kaydı görülmeden kayıt yapılmaz.

    (4) Levha kaydını takip eden altı ay içinde en az bir sigorta şirketiyle acentelik sözleşmesinin yapılarak poliçe düzenlemeye başlanmış olması, Kanunun 23 üncü maddesinin dördüncü fıkrasının (c) bendi uygulamasında acentelerin faaliyete geçtiğinin göstergesi olarak değerlendirilir.

    Sigortacılık mezunlarına tavsiyeler?

    • Mezunlarınızın sektörde iş bulma oranları nedir? Ne kadarı acentelerde ne kadarı şirketlerde çalışıyor?

    Sigortacılık bölümü mezunlarının sektörde iş bulma oranı maksimum yüzde 5 oranındadır. Mezunlar istedikleri departmanlarda çalışma imkanı bulmakta zorlanıyorlarken çalışan kısmının çoğu call center, satış pazarlama gibi bölümlerinde iş fırsatı yakalıyor.

    • Öğrencilerin eğitimleri sırasında kariyerleri için neler yapmasını tavsiye edersiniz?

    Öğrencilerin eğitimleri sırasında özellikle kendilerine katkı sağlayacak şekilde Bireysel Emeklilik Aracılığı Lisansı ve SEGEM Teknik Eleman lisanslarını almalarını öneririm.

    • Sigortacılık bölümünde okumak isteyenlere veya bu bölümden mezun olanlara mesajınız nedir?

    Eğitimleri sırasında kendilerini geliştirici her türlü etkinlik ve konferanslara katılmalarını, gerekli olan Bireysel Emeklilik Aracılığı ve SEGEM Teknik Personel Lisanslarını almalarını öğrencilere tavsiye ederim. Ayrıca tüm finans eğitimi alan öğrencilerin Sermaye Piyasası Kurulu Lisanslama Belgelerine sahip olmaları da gelişimleri açısından önemli olduğunu düşünüyorum.

    Adres:

    Mahmutbey Mah. 2414 Sokak No:5 İç Kapı:7 Tepe Plaza
    Bağcılar / İSTANBUL

    E-Posta:

    info@sigortatower.com
    Sigorta Tower

    Şube Başvuru Formu